Υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών – 14.11.22 Παράσταση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας στη ΔΙ.Π.Ε. Ρεθύμνου στις 8:30

  • Κυριακή, 13 Νοέμβριος 2022 20:17

Η τελευταία πράξη του δράματος των υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων στο Ρέθυμνο, παίζεται αυτές τις ημέρες στα Απλαδιανά. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης Π.Ε Ρεθύμνου προβαίνει σε δεύτερη λειτουργική υποβάθμιση Σχολείου και, μετά από αυτό των Αποστόλων, υποβαθμίζεται το ΔΣ Απλαδιανών από 4/θ λειτουργικά σε 3/θ.  Η   διεύθυνση  γνώριζε την κατάσταση πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , ιδιαίτερα για τις περιοχές της υπαίθρου (στην πλειοψηφία τους ολιγοθέσια σχολεία), που  είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη, η αναβάθμιση και η πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό. Σύμφωνα με αυτή την κατάσταση έκανε τον προγραμματισμό της, προσδιόρισε  τον  αριθμό των εκπαιδευτικών που χρειάζονται να προσληφθούν, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

Η Διεύθυνση και το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας πιστά τη λογική κόστους – οφέλους, με τεράστιες περικοπές δαπανών για την παιδεία όλα τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τα σχολεία σε επαίτες, , αποδυναμώνει  τις σχολικές μονάδες της επαρχίας και οι μαθητές των σχολικών μονάδων αυτών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους μαθητές των 6/θέσιων σχολείων, και μάλιστα εν μέσω της σχολικής χρονιάς.

Πέρα και έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, επικαλούμενη εντολές και αποφάσεις της περιφερειακής Διεύθυνσης που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν προς το ΔΣ του Συλλόγου μας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου προχωρά σε μια υποβάθμιση, αναιρώντας τον ίδιο της τον προγραμματισμό, χωρίς να έχει αλλάξει ο αριθμός των μαθητών του σχολείου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό των οικογενειών, των παιδιών και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Υποβάθμιση που συνοδεύεται με τη μετακίνηση συναδέλφισσας για την κάλυψη άλλου κενού, στο όνομα των αναγκών της υπηρεσίας. Μετακίνηση με ορίζοντα λιγότερο από ένα μήνα στη νέα σχολική μονάδα, μέσω email την Παρασκευή 11/11 στις 13.00, ώστε να παρουσιαστεί στο νέο της σχολείο τη Δευτέρα. Χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο να έχει σταλεί στο σχολείο για τη λειτουργική υποβάθμισή του.

Τι άλλαξε όμως και η ΔΙ.ΠΕ Ρεθύμνου παίρνει πίσω την αρχική της απόφαση; Εδώ και περίπου 2,5 μήνες αναζητά διευθυντή για το ΔΣ Απλαδιανών, πότε με προσκλήσεις ενδιαφέροντος, πότε με παρακάλια και επίκληση στο συναίσθημα και πότε με αφόρητες πιέσεις και «απειλές» χρήσης του εντέλλεσθαι! Αντί μετά από όλα αυτά να στραφεί στο ίδιο το σχολείο και να τοποθετήσει διευθύντρια κάποια από τις νεοδιόριστες συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτό, προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου απόφαση υποβάθμισής του, ώστε με λειτουργικότητα 3/θ να μην απαιτεί διευθυντική θέση! Nα επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι στις περισσότερες διευθύνσεις εκπαίδευσης τοποθετούνται κανονικά ως διευθυντές σε σχολικές μονάδες νεοδιόριστοι συνάδελφοι. Στην ίδια μάλιστα τη διεύθυνση εκπαίδευσης Ρεθύμνου , με τους ίδιους νόμους να διέπουν την πλήρωση θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων και την αναπλήρωσή τους και τον ίδιο διευθυντή εκπαίδευσης να προΐσταται,  την  περσυνή χρονιά είχαμε συναδέλφους νεοδιόριστους διευθυντές σχολικών μονάδων.    Η στρεβλή ερμηνεία ενός νόμου, οδηγεί μία ακόμα σχολική μονάδα σε μία τόσο ευαίσθητη κοινωνικά περιοχή, όπως είναι αυτή του Μυλοποτάμου, σε υποβάθμιση, 2,5 μήνες μάλιστα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Με αυτή τη λογική σε κάθε κενό που θα προκύπτει μέσα στη χρονιά η Διεύθυνση θα κλείνει τμήματα και σχολεία!!

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ΔΣ Αποστόλων, που υποβαθμίστηκε κυριολεκτικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει τοποθετηθεί νεοδιόριστη διευθύντρια που, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη μονιμοποιηθεί με την πάροδο 2 ετών από τον διορισμό της, η ΔΙ.ΠΕ Ρεθύμνου αρνείται να πράξει το προβλεπόμενο καθήκον της και να προχωρήσει στην έκδοση όλων των αντίστοιχων Διεκπεραιωτικών Πράξεων για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση του συνόλου των διορισθέντων του ΄20, αλλά παρόλα αυτά ερμηνεύει σε αυτήν την περίπτωση διαφορετικά τον νόμο και την τοποθετεί διευθύντρια!

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια :

Των συγχωνεύσεων σχολείων του νομού, της αδιαφάνειας στη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου, της κακής διαχείρισης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης που καλούνται παράνομα, αντιπαιδαγωγικά και με προφορικές οδηγίες να αναλαμβάνουν 3 και 4 μαθητές, της μετακίνησης εκπαιδευτικών ως λειτουργικά υπεράριθμων δίχως μάλιστα να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, του τραγέλαφου των υπηρεσιακών μεταβολών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου είχαμε μέχρι και πέντε ανακοινοποιήσεις στην ανακοίνωση τοποθέτησης των συναδέλφων, τη μη απόδοσης όλων των κενών στους λειτουργικά υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, της μη ανάρτησης στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης των κενών για τους αναπληρωτές, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν τα κενά λίγες μόνο ώρες πριν την καταληκτική προθεσμία δήλωσης επιλογών προτίμησης στον ΟΠΣΥΔ , κ.α..

Με βάση όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε την αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τον Διευθυντή Π.Ε. Ρεθύμνου για τις υποβαθμίσεις σχολείων και τις συνεχείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και στις τοπικές κοινωνίες των σχολείων που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων δεν μπορούν να μπαίνουν σε κανενός είδους αλγόριθμο περικοπών!

-Απαιτούμε από τη Διεύθυνση Ρεθύμνου και το Υπουργείο να μην προχωρήσει σε καμία μετακίνηση προσωπικού από το ΔΣ Απλαδιανών και να μην προβεί σε καμία υποβάθμιση της λειτουργικότητάς του.

- Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ Ρεθύμνου τη Δευτέρα 14/11/2022 στις 08.30 με προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας 08.00-11.00 από τον Σύλλογο.